Храносмилателна система


За какво служи храната?

Храната ни дава енергия, за да живеем, да се движим, работим, играем. Храната, която приемаме се обработва от храносмилателната система и чрез кръвоносната система достига всяка част от тялото. Един здрав възрастен човек за една година приема около 500 кг храна.

 

 

 

 

Какво е храносмилателна система?

Система от органи, които обработват храната. Представлява дълга тръба със средна дължина около 9 метра, която започва от устата, преминава през средата на тялото и завършва с ануса.

 

Уста
С помощта на зъбите отхапваме храната и я дъвчим до получаването на каша. Слюнката подпомага смилането и прави храната по-лесна за гълтане. През целия си живот човек произвежда около 10 000 литра слюнка.

Хранопровод
След като преглътнем, храната навлиза в тръба, наречена хранопровод и достига до стомаха.

Стомах
Храната престоява в стомаха от 2 до 6 часа, в зависимост от вида й. Тук, тя се смесва с храносмилателни сокове, произведени от стомаха и се превръща в гъста каша.

Тънко черво 
От стомаха храната преминава в тънкото черво, където храносмилането продължава. Жлъчката разгражда мазнините, а панкреасът (задстомашната жлеза) произвежда смилателни сокове, наречени ензими. Накрая, хранителните вещества са готови да преминат от тънкото черво в кръвта и чрез нея достигат до всяка част от нашето тяло.

   

Дебело черво 
Част от храната не се усвоява като енергия и навлиза в дебелото черво.

Ректум и анус 
Края на дебелото черво се нарича ректум (право черво), там се натрупват изпражненията, след което през ануса се изхвърлят извън тялото.